Orient2 / Kunsthalle / Bratislava – 11. července 2019 – 6. listopad 2019
Orient II. instalace – Opěrné body
Orient II. instalace – Opěrné body
Výstava Orient2 rozjíma nad existenciou východoeurópskej identity. Za zjednocujúci aspekt tohto neurčitého regiónu považuje projekt jeho protirečivé, ale zároveň vzájomne sa doplňujúce sebapodceňovanie a arogancia, ako dve vymedzujúce sa polohy jeho zranenej identity. Poukazujúc na potlačovaný komplex menejcennosti ako možný dôvod súčasného nárastu nacionalizmu a nedemokratických tendencií vo východnej Európe si kladie otázku, či by sa akceptovanie zlyhania pri formovaní a realizácii východoeurópskych identít nemohlo zmeniť na ich pozitívum.
Výstava formou terapeutickej re-inscenácie prekvapení, sklamaní, tráum a ponížení v rámci piatich žánrových scén dramatizuje neslávnu históriu regiónu za uplynulých tridsať rokov. Na tento účel si volí optiku pocitu oslobodenia v jeho diferencovanej, ale zásadnej falošnosti.
Vystavujúci umelci: Argišt Alaverdyan, Rada Bouková, Zuzanna Czebatul, Marek Delong & Anna Slama, Anna Daučíková, Wojtek Doroszuk, Anders Grønlien, Kaspars Grošhevs, Tomáš Hlavina, Martin Horák, Baptiste Charneux, Šimon Kadlečák, Shifra Kazhdan, Alina Kleytman, Lenka Klodová, Ádám Kokesch, Martin Kohout, Ieva Kraule, Marlena Kudlicka, Kwiekulik ,Marek Meduna, Daria Melnikova, Maria Metsalu, Vlad Nancä, Deimantas Narkevičius, Richard Nikl, Jan Pfeiffer, Jaakko Pallasvuo & Anni Puolakka, Lucia Elena Průša, Jan Šerých, Jiří Thýn, Ondřej Vicena.
Kurátor: Michal Novotný

 

Vernisáž: 11. júl 2019

od 18:00 do 20:00 hod.

1. poschodie KHB